Ishrana kod beba - način hranjenja i potrebne namirnice


Zdravlje Zdravlje

Po rođenju, beba ima potrebu za hranom. Odmah se u porodilištu susreće pre svega sa mlečnom formulom, dok se ne formira adekvatna količina majčinog mleka. U prvim satima po rođenju, bebin želudac je izuzetno mali, pa ne može primiti veću količinu mleka, nekada je ta količina i manja od 10 ml. Sa odrastanjem potreba za hranom se povećava. U narednom tekstu, biće pojašnjen pravilan način ishrane beba i adekvatna količina, koja će zadovoljiti potrebe. 

Hrana po rođenju

Bez obzira da li se beba hrani majčinom mlekom ili bilo kojom mlečnom formulom, potrebno je prilagoditi količinu hrane uzrastu. Po rođenju, beba ima potrebu za hranom na svaka 2,5 sata, a neretko i na 3 sata. U prvom mesecu količina hrane je do 30 ml, s obzirom da je bebin želudac i dalje mali. Pogrešan je stav da je majčino mleko jače i kvalitetnije od drugih mlečnih formula. Naprotiv, mlečne formule imaju sve potrebne sastojke za dete određenog uzrasta. Primećena je tendencija izuzetno pojačane upotrebe formule Aptamil mleka 3&4, koje je izuzetno bitno za rast i razvoj vašeg deteta nakon navršenih godinu dana. 

Ishrana beba u prvom tromesečju

U najranijim fazama bebinog odrastanja, logično je da se i beba uklapa u okruženje, ali isto tako i osobe iz bliskog okruženja moraju se prilagoditit potrebama novog člana. U drugom mesecu bebinog života količina mleka ili mlečne formule se povećava. I dalje će beba imati potrebu za hranom na svaka tri sata, ali će količina hrane biti veća. Praktično će se udvostručiti. Savet bi bio da bebu nakon sisanja ili dohrane, ponudite i sa vodom. Vodu možetet prokuvati ili pak koristiti flaširanu, pirlagođenu upotrebi za bebe i decu. Grčevi su prateća karika u prva tri meseca bebinog života. Poželjno je obratiti pažnju kako se beba hrani. Ukoliko jede halapljivo i ako je polu prazna cucla, usloviće uvlačenje vazduha u digestivni trakt, a to će izazvati grčeve. Takođe, mlečna formule, kao što su Aptamil, Milumil, mleko od majke ili pak neka druga mlečna formula u svom sastavu sadrži izvesne količine probiotika, pa tako se i grčevi minimiziraju. 

Čvrsta ishrana kod beba

Savet pedijatara je da se sa uvođenjem čvrstih namirnica otpočinje po ulasku u peti mesec. Savet je da se otpočne sa jednom kuvanom namirnicom, poput šargarepe, krompira ili jabuke. Pripremljena kašica se bebi daje bar dva dana uzastopno, pa se na taj način mogu isključiti efekti alergija. Po uvođenju čvrste ishrane, mlečna ishrana ne sme da trpi. Mlečni obroci, takođe moraju biti redovni, u tačno određenim intervalima. A količina može varirati, pa čak ići od 90 do 120 ml. 

Prednosti upotrebe mlečne formule

Mlečne formule su izuzetno praktične i korisne u ishrani beba. U sebi sadrže značajne komponente i vitamine, potrebni za rast i razvoj vaše bebe. Prednost se ogleda i u tome što ne sadrže laktozu ili pak komponente koje mogu prouzrokovati alergijsku reakciju. Takođe, lako se priprema i čuva. Mlečne formule u svom sastavu sadrže određene količine probiotika, pa će svaki pedijatar preporučiti korišćenje iste. Jer zdravlje vaše bebe je na prvom mestu. 


Srodni tekstovi:


O čemu treba voditi računa prilikom izbora motora za klizne kapije ?

Svi koji imaju kapije, bilo na ulasku u dvorište u kuću ili firmu, i te kako dobro znaju koli...

Detaljnije

Zašto je učenje stranih jezika važno?

Jezik je osnovno komunikacijsko sredstvo koje je, uz kulturu i običaje, bitna odrednica svakog narod...

Detaljnije

Splav Kartel – mjesto za odličan provod u Beogradu

Beograd je grad poznat po noćnom životu i upravo se tu nalaze neki od najpoznatijih klubova u region...

Detaljnije

Zelena stolica kod beba - još jedna novost u životu novopečenih roditelja ili razlog za brigu?

Prvi tjedni roditeljstva uvijek su ispunjeni istom dozom uzbuđenja i stresa. Osim što beba do...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS