Biljke koje pomažu u očuvanju zdravlja


Zdravlje Zdravlje

ulje divljeg origana

Iako se nalazimo usred takve zdravstvene situacije u kojoj sve češće hrlimo ka suplementima koji će ojačati naš organizam, pažna je usmerena i na prirodne preparate. Nekako se stiče utisak da se ljudi sve više vraćaju prirodnim načinima lečenja i brige o zdravlju. U toj misiji pomažu, naravno, voće i povrće, kao i mnogobrojne lekovite biljke. U daljem tekstu, biće reči upravo o biljkama koje su svima dostupne, a koje čine prava čuda za naš organizam.

Višestruki način korišćenja ljekovotog bilja

Ono što prvo padne na pamet kada je reč o ljekovitom bilju jeste čaj. Mi kao narod možda nemamo naviku da svakodnevno pijemo čajeve. Najčešće im pribegavamo kada se prehladimo, imamo grip ili neku virusnu ili bakterijsku infekciju. Međutim, brojni čajevi se piju i preventivno, te se preporučuje da ih konzumiramo i kada smo sasvim zdravi. Postoje, takođe, mnogobrojni čajevi koji pomažu kod nekih hroničnih bolesti i drugih problema sa zdravljem, kao što su hipertenzija, srčane tegobe, anemija, reumatski problemi... Lekovito bilje je, s druge strane, sastojak mnogobrojnih preparata kao što su sirupi, tinkture, kapi, pa čak i tablete. Ono predstavlja bazu za sirupe za kašalj, imunitet, digestivni sistem, i mnoge druge prirodne proizvode.

Eterična ulja biljnog porekla

Eterična ulja doživljavaju ogromnu popularnost u poslednje vreme. I pri tom ne mislimo na korišćenje eteričnih ulja za osvežavanje prostorija, već u zdravstvene svrhe.  Kada su u pitanju bosiljak, eukaliptus, ruzmarin divlji origano, ulje se od njih vrlo često koristi za probleme sa disajnim putevima. Preporučuje se inhalacija, bilo onim starinskim iznad šerpe sa vrelom vodom, ili upotrebom savremenih, električnih inhalatora.

Mere opreza 

Kao što sam naziv kaže, ulja od ovih biljaka su izuzetno aromatična, te treba biti oprezan prilikom njihovog korišćenja. Ne samo što imaju jak miris, nego zato što se ne smeju upotrebljavati. Kada je u pitanju, na primer, divlji origano, ulje koje se od njega pravi koristi se za imunitet, ali samo deset dana u toku jednog meseca. I sa inhalacijama treba biti oprezan, te je najbolje posavetovati se sa doktorom, naročito kad su deca u pitanju, i osobe sa drugim bolestima. Jesu u pitanju prirodni sastojci, ali i sa njima treba biti oprezan, naročito kad su koncentrovani u uljima.

Popularni divlji origano – ulje, tablete, čaj ili sirup

Nazvali to pomodarstvom ili ne, neke biljke su danas izbile u prvi plan zbog svojih blagotvornih dejstava. Jedna od takvih biljaka jeste divlji origano. Za njega kažu da je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, i da je vrlo efikasan u lečenju respiratornih, gastrointestinalnih i urinarnih infekcija. Kao ulje divlji origano se koristi i za kožne probleme, ali i kao sredstvo za detoksikaciju organizma. Postoje različiti načini kako možete konzumirati ovo čudo prirode. Čaj je tu kao primarna opcija, izuzetno prijatnog ukusa. Zatim, divlji origano ulje, jače i intenzivnije, te da bi se konzumiralo, mora da se rastvori u nekom običnom jestivom ulju. Ko ne može da podnese tako jaku aromu, postoje tablete divljeg origana, gel ili obične, kao i sirup, koji su daleko prijatnijeg ukusa i pogodni čak i za decu određenog uzrasta.Srodni tekstovi:


Otkrivamo: Zašto je folna kiselina potrebna svakoj ženi?

Ukoliko planirate trudnoću, sigurno već znate koliko su zdrava ishrana, vežbanje i dovoljno sna va...

Detaljnije

O čemu treba voditi računa prilikom izbora motora za klizne kapije ?

Svi koji imaju kapije, bilo na ulasku u dvorište u kuću ili firmu, i te kako dobro znaju koli...

Detaljnije

Nemojte se smrzavati u svojim domovima – postavite PVC stolariju i rolete

Dok gledate kako se prve pahulje i mraz uvlače u vaš dom, odvojite nekoliko sati da istražite...

Detaljnije

Polaganjem za B kategoriju ostvareno je poznavanje svih saobraćajnih pravila

Da bi svaki kandidat smjestio vozački ispit, potrebno je dobro savladati sve procedure prije nalagan...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS