Kada previše opteretite kralježnicu, može doći do diskus hernije


Zdravlje Zdravlje

diskus hernija

Diskus hernija je vrlo česta bolest kralježnice koja se podjednako javlja kod starije i kod mlađe populacije. Kada pacijent dobije dijagnozu, mnogo ga više zanima kako je liječiti i kako je riješiti nego baviti se njezinim uzrokom. No, za liječenje je vrlo važno utvrditi uzrok, jer liječenje podrazumijeva i promjenu nekih loših navika.

Što je uzrok hernije diska

Budući da se kralježnica sastoji od kralješaka, a između njih diskova koji tijekom kretanja djeluju kao amortizeri, događa se da se s vremenom diskovi istroše i tekućina u njima izlije. To je uzrok jake boli koju bolesnici osjećaju tijekom određenih pokreta, pa čak i u mirovanju. Diskus hernija se može prepoznati upravo po ovim bolovima, u velikom broju slučajeva u donjem dijelu leđa, a vrlo često se ta bol prenosi i na nogu ili noge. U nekim slučajevima diskus hernija se liječi vježbama i nekom od metoda fizikalne terapije, a ako je bolest još uznapredovala, jedino rješenje je operacija.

Kako spriječiti diskus herniju

Često o bolestima razmišljamo kao o nečemu što se događa slučajno. Međutim, neke bolesti rezultat su naše nepažnje, ali i nekih loših navika koje imamo. Da je kralježnica vrlo važna za cjelokupno zdravlje govori i činjenica da su fizijatrijski pregledi neizostavni od rođenja. Pravilno držanje i pravilne navike pri stajanju i dizanju tereta, kao i izvođenju određenih pokreta, uče se cijeli život, a najteže je u razdoblju intenzivnog rasta. Također, ono što je ključno u prevenciji diskus hernije je ojačati mišiće leđa i trbuha i na taj način dati odgovarajuću potporu leđima.

Vježbe kojima se može izliječiti diskus hernija

U slučajevima kada bolest nije uznapredovala, diskus hernija se može usporiti, pa čak i izliječiti vježbama za leđa, koje su sastavni dio fizikalne terapije. Za početak treba obratiti pozornost na tjelesnu težinu koja mora biti regulirana i optimalna, kako višak kilograma ne bi predstavljao dodatno opterećenje. Što se vježbi tiče, to nisu nimalo teške i komplicirane vježbe – kod diskus hernije dovoljno je istezanje kralježnice koje povećava njezinu pokretljivost. Morate biti vrlo oprezni s teškim teretima jer će nepravilno podizanje pogoršati situaciju. Od rekvizita ne treba gotovo ništa, dok s druge strane može dobro doći lopta za pilates koja je savršen rekvizit za vježbe istezanja.

Vježbajte čak i kada morate na operaciju

Kad nema druge i treba operirati diskus herniju, potrebne su i vježbe. Jednostavno rečeno - vježbe moraju postati dio svakodnevne rutine, poput, primjerice, pranja zubi. Terapija koja je jako zastupljena je kineziterapija, gdje se vježbe izvode snagom vašeg tijela. Često znaju da prethode i slijede operaciju - za ovu situaciju odmor nije nešto što je dobro, naprotiv. Pokretljivost i elastičnost kralježnice postiže se i u konačnici održava redovitim istezanjem vlastitim tijelom. Biti u formi donosi dobrobit samo leđima, što se odražava na sve ostale čimbenike zdravlja.


Srodni tekstovi:


Želite izravnati zube i spriječiti njihovo kvarenje ili zamijeniti zub koji vam nedostaje - instalirajte proteze i implantate

Imate li osjetljive desni i neravnomjerno raspoređene zube ili su vam odstranjeni zbog karijesa? Iak...

Detaljnije

Blefaroplastika - estetska operacija kapaka

Estetska kirurgija više nije tabu tema, korekcije nisu dostupne samo bogatim klijentima, sve ...

Detaljnije

Kakav je čovjek rak - sve njegove vrline i mane

Ljudi rođeni između 22. lipnja i 23. srpnja pripadaju četvrtoj skupini horoskopskih znakova kojima v...

Detaljnije

Kako samopouzdanje utiče na naš život?

Samopouzdanje, kao što i samo ime kaže, predstavlja veru u sopstvene vrednosti i sposobnost d...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS