Polaganjem za B kategoriju ostvareno je poznavanje svih saobraćajnih pravila


Zabava Zabava

polaganje za b kategoriju

Da bi svaki kandidat smjestio vozački ispit, potrebno je dobro savladati sve procedure prije nalaganja. Osnovno što svaki kandidat treba uraditi je odabir adekvatnih auto škola. Olakšicu za odabir dobrih auto škola, svakako imaju iskusni instruktori sa dugim periodom rada.

U B kategoriju spadaju sva pitnička vozila čija masa ne prelazi 3,5 t i nemaju više od 8 mjesta za sedanje. Kandidati koji se odlučuju za polaganje B kategorije trebaju odslušati 40 časova teorijske nastave a zatim isto toliko sati praktične nastave kako bi na kraju ostvarili polaganje.


Uslovi za polaganje B kategorija

Svaki kandidat koji želi polaganje za B kategoriju, mora imati važeću kartu, što znači da kandidat ima 15 godina života. Osnova za polaganje je svakako obavljen lekarski pregled, gde se naročita pažnja kod vozača poklanja refleksima odnosno opštoj motorici i očnom pregledu. Pored praktične obuke, potrebno je vladanje veštinama prve pomoći, šro će ujedno omogućiti izdavanje vozačkih dozvola.


Iz čega se sastoji ispit iz prve pomoći

Obuka prve pomoći za vozače koji polažu B kategoriju, obično se održava u jednom danu u trajanju od par sati. U osnovi polaganja prve pomoći sastoji se od upoznavanja sa osnovnim prvim pomoćima. Tokom teorijskog ispita za B kategoriju, kandidati učestvuju u osnovnoj definiciji saobraćajnih nezgoda, da bi na praktičnoj obuci prve pomoći savladali instrukcije za saobraćajnu nezgodu. Sadržaj kutija za prvu pomoć potrebno je znati napamet. Ono što je veoma bitno je kako utvrditi stanje povređenog, gde se u osnovi treba naglasiti razlika između venskog i kapilarnog krvarenja povređenog. Koje su povrede najčešće, kao i šta su hitne intervencije samo su neka od pitanja koja svaki kandidat za polaganje B kategorije mora savladati.


Pravila za polaganje B kategorija

Veliku važnost na praktičnom ispitu za B kategoriju predstavlja način na koji kandidat pristupa polaganju kao i njegovu ozbiljnost. Potrebno je da kandidat nosi obuću koja je zatvorena i naočare za sunce nisu preporučljive. Sam praktičan deo polaganja odnosi se na 45 minuta vožnje. Pre izlaska na glavni put i uključivanje u saobraćaj, kandidat odlazi na poligon gde vodi 15 minuta uz pokazne veštine parkiranja i savladavanje prepreka na putu.

Pored kandidata u vozilu uvijek je prisutan instruktor kao član komisije uz obavezno prisustvo policajca. Sve instrukcije o vožnji, kandidat dobiva od svog izabranog instruktora. U samom vozilu nalaze se dvostruke komande kočionog sistema vozila, gdje u svakom nepredviđenom trenutku instruktor može zaustaviti vozilo. Prinudno zaustavljanje vozila sa strane instruktora za kandidate znači nepoloženi vozački ispit B kategorije.


Probna vozačka dozvola za polaganje B kategorija

Za sve kandidate iz strane MUP-a izdaje se probna vozačka dozvola koja obično traje do dvije godine, pored lekarskog uverenja predaje se seftifikat o položenoj prvoj pomoći. Probnom vozačkom dozvolom stiču određene odredbe tokom vožnje za vozače sa položenom B kategorijom. Ograničenja se odnose na vreme vožnje od 23 do 6 časova ujutru. Dodatno ograničenje odnosi se na brzinu kretanja vozila. Vozilo se ne sme kretati brzinom već od 90% od brzine koja je dozvoljena na određenom delu puta.


Srodni tekstovi:


Novogodišnje jelke kao dio blagdanske čarolije

Već u studenom počinje se osjećati lagana napetost nadolazećih blagdana. Božić i Nova godina značajn...

Detaljnije

Dijetalni vodič protiv celulita

Ako ste došli u poziciju da tražite najbolju anticelulitnu dijetu, znajte da postoji previ&sc...

Detaljnije

Kako zaprositi djevojku?

Iako to danas možda nije toliko moderno, postoje muškarci kojima je još uvijek stalo d...

Detaljnije

Biorevitalizacija diskretno briše godine

Mladost i ljepotu možemo njegovati na mnogo načina, ali ipak se svi slažu da ljepota dolazi iznutra....

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS