Koliko su fiksne proteze važne za zdravlje zuba?


Zdravlje Zdravlje

fiksne proteze


Redoviti posjeti stomatologu važni su ne samo za popravak zuba već i za pravovremeno otkrivanje brojnih problema koji se javljaju tijekom rasta zuba. Jedan od takvih potencijalnih problema su zubi koji nisu pravilno poravnati.

Čitava grana dentalne medicine - ortodoncija usredotočena je na proučavanje načina vraćanja zuba u ravnoj liniji. Fiksna proteza je naprava koja služi za ispravljanje položaja zuba primjenom umjerene sile tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Koje poremećaje ispravlja fiksna proteza? Da li ovaj ortodontski aparat oštećuje zube? Koje su dobne granice za postavljanje fiksne proteze?


Fiksne proteze - kada i kako se postavljaju?

Dobar položaj zuba u čeljusti važan je za pravilno žvakanje hrane. Kad zubi nisu ravni, čeljust je zakrivljena i fizionomija lica se s vremenom mijenja. Uz to, zube koji nepravilno rastu teže je prati, pa su češći problemi s karijesom i gingivitisom, što može dovesti do nakupljanja bakterija i stvaranja parodontalnih džepova.

Odluka o postavljanju fiksne proteze donosi se najranije oko 10. godine. Zapravo, rast trajnih zuba čeka dovršetak, tako da se ta granica razlikuje od djeteta do djeteta.

Ne postoji gornja granica za postavljanje fiksne proteze, ali najbolji rezultati postižu se u dobi od 23 godine, dok su zubno meso i dalje osjetljivije na promjene u položaju kostiju i zuba.

Brave se zalijepe za svaki zub, kroz njih se provuče žica koja se zategne, a kontrole se izvršavaju mjesečno kada se podešava razina napetosti dok se ne postigne dobar položaj.

Postupak ispravljanja iskrivljenih zuba nije brz i često treba i do 2 godine da se transformira i dobije lijep osmijeh. Nema boljeg rješenja od fiksnih proteza kada je riječ o načinu stvaranja pravilnog zalogaja i sprječavanju budućih problema sa zubima.


Koliko je nelagodno nositi fiksnu protezu?

Prvi modeli fiksnih proteza bili su izrađeni od metala i izgledali su vrlo neugodno, ali zapravo to nije slučaj. Na početku je moguće da postoji osjećaj stezanja, blage boli ili trnaca, ali to brzo prolazi i zapravo se ljudi vrlo brzo naviknu na ortodontski aparat.

Današnji modeli mogu se izrađivati od keramike, metala koji je sličan boji zuba, pa su gotovo neprimjetni, a izrađuju se i jezične fiksne proteze koje su učvršćene s unutarnje strane zuba i nevidljive su.

Dakle, fiksne proteze ne remete ljepotu osmijeha, ali mogu biti svojevrsni ukrasi na zubima.


Je li komplicirano održavati fiksnu protezu?

Mnogi su pacijenti zabrinuti i zbog načina oralne higijene jer zubi nisu lako dostupni za četkanje. To je djelomično točno, ali očekuje se da ćete se samo malo više posvetiti pranju, trebali biste uključiti mekanu četkicu, zubni konac i međuzubnu četkicu.

Važno je da se higijena redovito provodi, a zubi će ostati zdravi tijekom razdoblja nošenja fiksne proteze.

Što ranije prepoznate problem, lakše ćete popraviti zube, ali nikad nije kasno vratiti točan položaj zubima i ljepotu svog osmijeha. Kad prođu te dvije godine, zube ćete lakše prati, pravilno namjestiti čeljust i sačuvati zube prilikom žvakanja hrane.

Iz svega navedenog jasno je da fiksne proteze ne donose samo estetsko poboljšanje već su i vrlo važne u pogledu zubne njege.


Srodni tekstovi:


Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Centralno mjesto u stanu je savršeno uređena kuhinja

Prilikom uređenja kuhinja velika se pozornost pridaje odabiru kuhinjskih elemenata, skladnom odnosu ...

Detaljnije

Dijetalni vodič protiv celulita

Ako ste došli u poziciju da tražite najbolju anticelulitnu dijetu, znajte da postoji previ&sc...

Detaljnije

TOP 10 Kafane Beograd ludi provod za cure

Kafane Beograd nude vrhunski provod uz odličnu domaću muzikuBeograd je postao jedno od omiljenih lje...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS