Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?


Zdravlje Zdravlje

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju redovite samopreglede madeža, javljaju dermatolozima radi redovnog dermatološkog pregleda madeža. Madeži su normalna pojava, no potrebno je redovno praćenje madeža jer promjene na madežima i njihovo detektiranje važni su kako bi se na vrijeme uvidjele potencijalne maligne promjene i tumori kože. Osim redovnog pregleda, važno je javiti se dermatologu ukoliko uočite promjene na madežima, bilo da su oni prirođeni ili stečeni. Ukoliko neki madež promijeni oblik, boju ili veličinu, ili ako odudara od drugih madeža te ako osjetite svrbež na mjestu na kojem se nalazi – potrebno je nazvati dermatologa i obaviti pregled. Zapamtite: melanom je izlječiv, posebice ako se otkrije u ranoj fazi.

Kakve sve madeže poznajemo?


Madeži su dobroćudne promjene na koži koje mogu biti prisutne od rođenja ili se mogu pojavljivati u kasnijim fazama života. Oni mogu biti u razini kože ili pak uzdignuti, svjetliji ili tamniji, u boji kože ili pigmentirani, plavi, na peteljci, mogu imati dlake, mogu biti bez dlaka, mogu biti iznad ili u razini kože. I veličina madeža nešto je što varira od osobe do osobe pa tako viđamo madeže velike tek nekoliko milimetara, kao i one koji zahvaćaju velike površine kože. Upravo potonji predstavljaju velik rizik za pojavu melanoma. Postoje i tzv. Riječ je o pigmentiranom madežu koji se javlja već u ranom djetinjstvu, dok se oko njega kasnije pojavi depigmentacija, točnije bijeli krug. Takvi madeži uglavnom su benigni, uz tendenciju nestajanja.

Opasne madeže prepoznajemo uz pomoć pravila ABCDEFG, uz praćenje kliničkih znakova upale, krvarenja ili pojave ranica. Svrbež, asimetrija, promjena boja, rast ili uzdizanje – sve su to znakovi za alarm i hitno javljanje dermatologu.


Kako izgleda dermatološki pregled madeža?


Prije svega, riječ je o potpuno bezbolnom i neinvazivnom pregledu poznatijem kao dermatoskopija. Dermatoskopija je u današnjem suvremenom svijetu postala standard u pregledu madeža i svojevrsna je premosnica između klasičnog kliničkog pregleda kakav poznajemo i histopatološke interpretacije operativno odstranjenog tkiva. Dermatoskopskim uređajem promatraju se promjene na koži. Uređaj funkcionira tako da povećava vidno polje i pomaže pri uočavanju promjena atipičnih za zdravo tkivo. Pri prvom pregledu dermatolog će utvrditi kakva je Vaša put, boju očiju, količinu madeža na koži te će Vas upitati za obiteljsku sklonost nastajanju tumora na koži. Preventivni dermatološki pregled osobito se preporuča upravo osobama svijetle puti te onima s velikim brojem madeža. Isto tako, preporuča se i osobama koje u obitelji imaju povijest bolesti melanoma te osobama koje imaju opekline uzrokovane suncem. Ako je osoba kroz život barem jednom imala opeklinu uz pojavu mjehura kao posljedice prekomjernog izlaganja štetnom UV zračenju, rizik od nastanka melanoma udvostručuje se.

O važnosti preventivnih dermatoloških pregleda madeža govori i činjenica o smanjenju dobne granice za pojavu tumora na koži. Naime, nekad su se spomenuti tumori viđali isključivo kod osoba starijih od 60 godina dok je danas ta dob znatno niža te nije neuobičajeno da se tumori na koži pojavljuju već kod osoba od 30 ili 40 godina. Samo redovitom kontrolom mogu se na vrijeme uočiti i prevenirati neželjene promjene stoga ne čekajte već se javite svom dermatologu za redoviti pregled Vaših madeža.


Srodni tekstovi:


Kako zaprositi djevojku?

Iako to danas možda nije toliko moderno, postoje muškarci kojima je još uvijek stalo d...

Detaljnije

Polaganjem za B kategoriju ostvareno je poznavanje svih saobraćajnih pravila

Da bi svaki kandidat smjestio vozački ispit, potrebno je dobro savladati sve procedure prije nalagan...

Detaljnije

Želite izravnati zube i spriječiti njihovo kvarenje ili zamijeniti zub koji vam nedostaje - instalirajte proteze i implantate

Imate li osjetljive desni i neravnomjerno raspoređene zube ili su vam odstranjeni zbog karijesa? Iak...

Detaljnije

Ljekoviti čajevi za bubrege i mokraćne kanale

Čajevi mogu biti od velike pomoći u liječenju raznih bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Za ove bol...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS