Kako protiče trudnoća od plodnih dana do porođaja?


Djeca Zdravlje Djeca Zdravlje

U periodu od 40 nedelja događa se najveća promena u životu čoveka, od začeća do rađanja novog života i dobijanja najlepše, roditeljske uloge. Iako se tih devet meseci prilično brzo završi većini, žene prolaze kroz ogromne promene, kao fizičke, tako i psihičke, pa je dobro znati šta vas sve čeka i kako izgleda trudnoća po nedeljama. 

Trudnoće, zdrave i regularne, traju devet kalendarskih meseci, a najveći broj trudnica porodi se u periodu između 38. i 42. nedelje trudnoće. Mali je procenat onih koje se porode na dan termina koji se da u početku trudnoće, što zbog njene prirode, što i zbog određenog matematičkog računanja koje je u vezi sa menstrualnim ciklusom. Kao što ni plodni dani ne traju samo na dan ovulacije, već nekoliko dana pre i nekoliko dana posle nje, tako se ni trudnoća ne računa od najverovatnijeg dana kada je do začeća došlo, već od prvog dana menstrualnog krvarenja poslednjeg ciklusa. Krenuvši odatle, kao početka prve nedelje, videćemo dalje kako izgleda trudnoća po nedeljama.

Prvi trimestar trudnoće

Prvo tromesečje obuhvata period od prve do trinaeste nedelje. Činjenica je da prvi mesec, do početka pete nedelje trudnoće, ne donosi nikakve simptome i tada trudnoća faktički ne postoji. Ovo je period kada se telo priprema za začeće i implementaciju embriona u matericu. Tek na početku drugog meseca, od pete nedelje, moguće je trudnoću utvrditi i osetiti rane simptome trudnoće. To su obično malaksalost, pospanost, bolovi u donjem delu leđa, mučnina, tačnije, skoro svi simptomi koji su očekivani za PMS, ali dolazi do izostajanja krvarenja, zbog čega se i posumnja na trudnoću.

Tokom ovog perioda, tačnije drugog meseca, beba dostiže veličinu graška i polako počinje da razvija srce, udove, da bi do kraja prvog trimestra srce počelo da kuca i da bi se reklo da je embrion prešao u fazu fetusa. Za sve to vreme, osim mučnine i povraćanja, kao najvećih simptoma, u telu žene se ne događaju velike promene. Nekad to prate nadutost, gasovi, simptomi poput umora, nemoći, zbog čega se preporučuje odmaranje i izbegavanje teških poslova, jer tokom prvog trimestra šanse za pobačaj su najveće. 

Budući da je ovo sasvim novo iskustvo za buduću mamu, tokom prva trimestra može se javiti anksioznost, strah za bebu i veća opreznost. Nakon prvog tromesečja buduća majka ulazi u fazu kada se većina opasnosti od spontanog pobačaja svodi na potpuni minimum, zbog čega je majka znatno smirenija.

Drugi trimestar trudnoće

Ovo je period kada se snaga većini trudnica vraća i kada se osećaju funkcionalnije i odmornije u odnosu na prethodna tri meseca. Beba je veća, dostiže veličinu do 11cm, ali je još uvek mala. Može da udara, međutim, ti udarci se definišu poput treperenja. Bebin skelet postaje čvršći, razvija se čulo sluha i nastavlja se njen rast. Drugi trimestar obuhvata period od 14. do 27. nedelje.

Treći trimestar trudnoće

Od 28. nedelje pa sve do porođaja traje treći i poslednji trimestar. Ulaskom u sedmi mesec postoje rizici ponovni od spontanog pobačaja, pa je potrebno da se trudnica više pripazi kada su fizički napor i stres u pitanju. Kada je u pitanju anksioznost iskustva pokazuju da ona traje i tokom ovog perioda, baš zbog toga jer se mama bliži porođaju, kontrakcije su dosta česte i majka vodi više brige o svojoj bebi. Beba na početku ovog trimestra ima oko 1kg i nastavlja rapidno da raste, što se primećuje i na maminom telo kako u stomaku, tako i celom telu. Posete lekaru su nešto češće, jer se proverava bebino napredovanje, otvorenost majke, kako ne bi došlo do preuranjenog porođaja, te je ovo period kada se sve polako stišava, posvećuje se odmoru i laganom planiranju svih novih obaveza koje dolaze sa bebinim rođenjem. 


Srodni tekstovi:


Tri načina da personalizirate srebrnu ogrlicu ili prstenje

Darivanje nikada nije izašlo iz mode i uvijek postoje prilike, razlozi i želje da dragu osobu...

Detaljnije

KREATIVNI HOBI - KAKO IZRADITI NAKIT?

Čovjek je uvijek težio vlastitom savršenstvu, pa postoji duga povijest ukrašavanja čov...

Detaljnije

Kako samopouzdanje utiče na naš život?

Samopouzdanje, kao što i samo ime kaže, predstavlja veru u sopstvene vrednosti i sposobnost d...

Detaljnije

Aparati za kavu na Balkanu rade punom parom

Aparati za kavu na kapsule omogućili su milijunima ljubitelja ovog pića širom svijeta da uživ...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS