Zašto je učenje stranih jezika važno?


Zabava Zabava

sudski tumač iz novog sada

Jezik je osnovno komunikacijsko sredstvo koje je, uz kulturu i običaje, bitna odrednica svakog naroda. Raznolikost kojom smo okruženi omogućuje nam da bolje razumijemo raznolikost i uživamo u njoj. Što više različitih jezika znaš, više vrijediš. Ulaganje u učenje stranih jezika oduvijek je bilo imperativ, a danas je posao nešto bez čega se razvoj karijere ne može zamisliti. Raznolikost poslova ponuđenih na tržištu zahtijeva poznavanje barem jednog stranog jezika, što može uvelike pomoći u komunikaciji s klijentima ili zaposlenicima. Jedan od takvih poslova, koji se bez znanja stranih jezika ne bi mogao uspješno obavljati, je posao sudskog tumača. U razgovoru sa sudskim tumačem iz prevodilačke agencije ABC dobili smo osnovne informacije o tome kako se postaje sudski tumač i što ovaj posao podrazumijeva.

Koje su kvalifikacije potrebne za obavljanje dužnosti sudskog tumača?

Sudski tumač je osoba koja ima važeću licencu Ministarstva pravde Republike Srbije i bavi se uslugama prevođenja dokumenata u pisanom ili usmenom obliku. Njegove usluge koriste se za prevođenje raznih pravnih i administrativnih dokumenata, kao što su državljanstva, diplome, ugovori, svjedodžbe, izvatci, presude i druge vrste dokumenata za poslovne ili privatne svrhe. Pravosudni tumači posebno su traženi profili u međunarodnoj politici, gospodarskoj suradnji, ali i u institucijama za prevenciju kriminala koje djeluju i na međunarodnom planu.

Da bi određena punoljetna osoba mogla raditi kao sudski tumač, potrebno je savršeno poznavanje stranog jezika, sposoban prevoditi sa datog jezika na srpski i obrnuto u pisanoj i usmenoj formi, kao i u potpunosti poznavanje pravne terminologije. Kada u zemlji postoji potreba za sudskim tumačima, Ministarstvo obrazovanja raspisuje natječaj za imenovanje ovog profila zanimanja za određeni strani jezik.

Posjedovanje sveučilišnog obrazovanja nije potrebno, ali ako je osoba završila Filološki fakultet, ovaj podatak daje prednost pri kategorizaciji kandidata za posao. Ukoliko nema diplomu navedenog fakulteta, kandidata upućuje na provjeru znanja određenog jezika Povjerenstvo koje formira nadležno Ministarstvo. Uz navedene uvjete, poželjno je da kandidat ima najmanje pet godina iskustva u prevoditeljskom poslu. Ukoliko ispunjava sve uvjete, osoba prilikom prijave na posao prilaže uredno popunjenu prijavu za posao s valjanom dokumentacijom koja uključuje rodni list, uvjerenje o državljanstvu i uvjerenje da nije kazneno osuđivana. Ukoliko ispunjava sve uvjete natječaja, kandidat ulazi u uži izbor za postupak stjecanja licence za sudskog tumača. 

Mogu li sudski tumači iz Novog Sada ili Beograda pružati usluge privatnim i pravnim osobama iz drugih gradova?

Usluge tumača mogu biti dostupne svim osobama kojima je potreban bilo koji prijevod uz valjanu ovjeru dokumenata uz pomoć pečata, koji imaju samo sudski tumači, ali ne i prevoditelji. Bilo da je sudski tumač iz Novog Sada, Beograda ili nekog drugog grada, uz pomoć e-maila ili mobilnih aplikacija komunikacija i predaja dokumentacije može se uspostaviti elektroničkim putem, što je također sigurnija opcija zbog trenutne zdravstvene situacije. Po završetku izvedenih radova dokumenti se šalju na navedenu adresu naručitelja.


Srodni tekstovi:


Dijetalni vodič protiv celulita

Ako ste došli u poziciju da tražite najbolju anticelulitnu dijetu, znajte da postoji previ&sc...

Detaljnije

Puzzle kao idealan način za učenje kroz igru

Slagalice ili puzzle su desetljećima (ako ne i stoljećima) jedne od najprodavanijih igračaka na svij...

Detaljnije

Kakve su Ribe u ljubavi

Ukoliko ste na putu da započnete ljubavnu romansu sa osobom rođenom u znaku Ribe ljubavni horoskop V...

Detaljnije

Najnoviji izvor za sve što trebate znati o planiranju bebe, trudnoći i roditeljstvu

Trudnoća i roditeljstvo mogu biti prekrasni, ali i izazovni periodi u životu žene i parova. S različ...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS