Zelena stolica kod beba - još jedna novost u životu novopečenih roditelja ili razlog za brigu?


Zdravlje Zdravlje

Prvi tjedni roditeljstva uvijek su ispunjeni istom dozom uzbuđenja i stresa. Osim što beba donosi radost, s njom u dom ulaze i mnoge dileme vezane uz to što je "ispravno" a što "nepravo" u brizi i razvoju djeteta. Tome ne pridonosi činjenica da su još uvijek prisutne brojne predrasude i mitovi kada je riječ o novorođenčetu. Zelena stolica kod beba obično je prvi znak alarma za nove roditelje. Zelena nije nešto što se očekuje od pelena i može izgledati zastrašujuće. No, najčešće je to sasvim normalna pojava, pogotovo u prvim danima djetetova života.


Zelena stolica kod beba kao najčešći mit

Često se može čuti da je pojava zelene stolice u peleni znak da je beba gladna. To je i netočno i nelogično. Naime, samo beba koja dovoljno jede ima stolicu. Sve što je ušlo mora izaći. Zelena stolica kod beba može se pojaviti u nekoliko faza razvoja. U prvim danima života beba izbacuje tekućinu iz svog tijela koju je unijela u majčin organizam. Ova stolica se zove mekonij i obično će biti zelenkaste ili žućkaste boje, ljepljiva i prilično tekuća. Općenito, boja stolice kod malih beba može varirati od smeđe, preko žute i boje senfa do blijeđe ili tamnije zelene nijanse. Roditeljima je najvažnije znati da takve promjene često nisu znak uzbune, već normalna posljedica razvoja bebinog probavnog sustava. Također, beba koja sisa u prvim tjednima može imati više stolice dnevno, ali i jednu u par dana. Ovo nepravilno pražnjenje crijeva može potrajati dok se bebina crijeva ne naviknu na hranjive tvari iz majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka.


Koji su uzroci zelene stolice kod beba?

Zelene pelene mogu imati mnoge normalne i potpuno bezopasne uzroke. U beba koje sišu, zelena stolica može biti posljedica prekratkog sisanja jedne dojke. Naime, majčino mlijeko može biti “prvo” i “posljednje”, no prvo se uglavnom sastoji od laktoze koja uzrokuje zelenu stolicu. Rješenje bi bilo da beba cijelo dojenje provede na jednoj dojci, kako bi konzumirala "posljednje" mlijeko koje je bogato svim potrebnim nutrijentima. Neke formule mogu uzrokovati i zelenu stolicu, ali su i dalje potpuno sigurne za bebu. Zelena stolica kod beba može nastati zbog zelene hrane koju majka konzumira, ali i one koju dijete konzumira kada počne jesti krutu hranu. Bebe će reagirati promjenom boje stolice, čak i ako majka dodatno uzima željezo ili je na antibiotskoj terapiji. S tim u vezi, dojene bebe mogu biti alergične na hranu koju je jela njihova majka. To je vrlo rijetko i često je popraćeno osipom i problemima s disanjem, pa bebu treba odvesti liječniku. Pelena može biti zelena čak i ako bebi izbijaju zubići. Tada ona proizvodi više sline i sluzi u nosu, koju proguta i koja pozeleni stolicu. Na kraju, ne treba zaboraviti i najbanalniji razlog, a to je da pelena nije dovoljno dugo mijenjana da bi njen sadržaj oksidirao i promijenio boju.


Proljev kao uzrok promjene boje stolice

Proljev je često krivac za promjenu boje stolice u djece. Do proljeva dolazi kada tanko crijevo ne može apsorbirati dovoljno vode, što često može biti posljedica virusa ili infekcije. U slučaju sumnje na infekciju liječnik će zatražiti dodatne pretrage stolice i krvi gdje bi se, između ostalog, trebali pokazati povišeni leukociti kod dece.Kada je infekcija u pitanju, proljev može biti simptom norovirusa ili rotavirusa


Srodni tekstovi:


Stara vs Nova škola – DJ ili bend na vjenčanju

Uz restorane, vjenčanice, odijela i fotografe, nesumnjivo je jedan od najvažnijih čimbenika kada su ...

Detaljnije

Želite izravnati zube i spriječiti njihovo kvarenje ili zamijeniti zub koji vam nedostaje - instalirajte proteze i implantate

Imate li osjetljive desni i neravnomjerno raspoređene zube ili su vam odstranjeni zbog karijesa? Iak...

Detaljnije

Aparati za kavu na Balkanu rade punom parom

Aparati za kavu na kapsule omogućili su milijunima ljubitelja ovog pića širom svijeta da uživ...

Detaljnije

Kako zaprositi djevojku?

Iako to danas možda nije toliko moderno, postoje muškarci kojima je još uvijek stalo d...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS