Kako se pripremiti za laboratorijske analize


Zdravlje Zdravlje


Gotovo da nema osobe koja nije radila razne zdravstvene analize. Bez obzira na to je li imala zdravstvenih problema ili je to bila preventiva i rutinski godišnji pregled. Svakako, i zdravim osobama preporuča se jednom ili dvaput godišnje napraviti krvnu sliku i neke osnovne pretrage koje će pokazati postoji li potencijalni problem. Kako bi laboratorijske analize dale pravu sliku Vašeg zdravstvenog stanja, potrebno je neko vrijeme prije vađenja krvi i urina slijediti proceduru koja je propisana pacijentima.

Laboratorija i poliklinika mjesto su gdje možete bez predugog čekanja obaviti sve vrste pregleda i napraviti potrebne analize. Djeca, kao ni odrasli, ne vole vaditi krv te osjećaju strah i nelagodu pri odlasku u neki od laboratorija i poliklinika. Prijateljski pristup pacijentima svih dobi se podrazumijeva, a posao osoblja je da pacijentima bude što ugodnije tijekom obavljanja potrebnih pretraga. Za dijete je jako važno da roditelji unaprijed razgovaraju o tome što ga čeka, kako ne bi doživjelo šok i traumu. Naravno, sve je to moguće ako je odlazak planiran, a ne iznenadan i hitan, u kojem slučaju nemate potrebnog vremena za pripremu djeteta.

Smiješ li jesti?


Pitanje koje se najčešće postavlja prilikom raznih analiza je koliko dugo ne treba jesti prije nego što se počne davati potreban materijal. Od posljednjeg obroka mora proći minimalno 12 sati kako bi rezultati krvnih pretraga bili adekvatni i dali realnu sliku stanja bolesnika. Večer prije vađenja krvi do 19 sati, lagani obrok, izbjegavanje slatke i masne hrane. Uzorak krvi najbolje je dati ujutro, između 7 i 9 sati. Ujutro se ništa ne jede i ne pije, samo malo vode. Ako biste uzeli nešto hrane prije vađenja krvi, koncentracija željeza, glukoze, triglicerida i kolesterola bi se povećala, pa rezultati ne bi bili mjerodavni.

Ukoliko imate propisanu redovitu terapiju koju uzimate, poželjno je obavijestiti osoblje prije vađenja krvi i davanja urina. Najbolje je pričekati s terapijom do davanja krvi, te je popiti odmah nakon davanja potrebnog materijala za analizu. Određeni lijekovi mogu utjecati na same rezultate testa, tako da dobivene vrijednosti možda nisu u granicama normale. Za opći pregled urina i određivanje koncentracije pojedinih tvari u njemu poželjno je donijeti prvi jutarnji urin. Urin se daje u sterilnu posudu i to srednji mlaz prve jutarnje mokraće. Ovako uzeti urin potrebno je predati na analizu u roku od dva sata. Svaki laboratorij i poliklinika ima sterilne posude za urin, a možete ih kupiti u svakoj ljekarni.

Slijedite upute dane nakon vađenja krvi


Odmah nakon vađenja krvi pritisnite tupfer na mjesto uboda i čvrsto ga držite 5-10 minuta kako biste zaustavili krvarenje. Nikada nemojte savijati ruku u laktu, već je cijelo vrijeme držite ispruženom. Poželjno je i preporučljivo ruku iz koje je uzeta krv ne izlagati velikim opterećenjima tijekom dana. Pod ovim opterećenjima smatra se da ne nosite veći i teži teret, da ne radite teške fizičke poslove, te da taj dan ne posjećujete teretanu. Sve to može dovesti do komplikacija, za koje ste sami odgovorni ako se ne pridržavate preporuka koje ste dobili nakon vađenja krvi.
Srodni tekstovi:


Doček Nove 2024. godine - ideje za ovogodišnje praznike i zabave

Dok traju first minute ponude, nije naodmet iskoristiti puno toga što je već u opticaju, jer ...

Detaljnije

Kako samopouzdanje utiče na naš život?

Samopouzdanje, kao što i samo ime kaže, predstavlja veru u sopstvene vrednosti i sposobnost d...

Detaljnije

KREATIVNI HOBI - KAKO IZRADITI NAKIT?

Čovjek je uvijek težio vlastitom savršenstvu, pa postoji duga povijest ukrašavanja čov...

Detaljnije

Kakve su Ribe u ljubavi

Ukoliko ste na putu da započnete ljubavnu romansu sa osobom rođenom u znaku Ribe ljubavni horoskop V...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS