Otkrivamo: Zašto je folna kiselina potrebna svakoj ženi?


Zdravlje


Ukoliko planirate trudnoću, sigurno već znate koliko su zdrava ishrana, vežbanje i dovoljno sna važni, ali jedan od glavnih načina da se osigura zdrava trudnoća je i unos dovoljne količine folne kiseline pre samog začeća.


Folna kiselina, sintetički oblik folata ili vitamina B9, jedan je od mnogih hranljivih sastojaka koji su potrebni našem telu za pravilan rad. Svakog dana u našem organizmu se stvaraju i razmnožavaju nove ćelije neverovatnom brzinom, ali da to ne reguliše folna kiselina - ne bi se ni dogodilo!


Tokom trudnoće, folna kiselina postaje još važnija za organizam žene najviše zbog svoje uloge u prevenciji defekata neuronske cevi deteta.


Zašto je folna kiselina važna?


Defekti neuronske cevi su urođeni defekti kičmene moždine, kao što je spina bifida, mozga kao što je anencefalija i Chiari malformacija, druga vrsta koja uzrokuje spuštanje moždanog tkiva u kičmeni kanal. Defekti neuronske cevi utiču na približno 300.000 beba širom sveta svake godine, ali između 50 i 70 procenata defekata neuronske cevi može se sprečiti ukoliko žene uzimaju folnu kiselinu u obliku prenatalnih vitamina ili suplemenata.


Ključno je, međutim, da svakodnevno uzimate folnu kiselinu, bez obzira na to da li pokušavate da zatrudnite ili pak još uvek ne planirate da imate decu. S obzirom na to da je oko 40 procenata trudnoća u svetu neplanirano - nije loše pripremiti se na vreme za ovo iznenađenje!


Folna kiselina je važna zato što u trenutku kada zatrudnite - pre nego što uopšte dobijete pozitivan test na trudnoću - vaša beba već reprodukuje one važne neurološke ćelije koje su vitalne za razvoj mozga i kičme, naglašavaju stručnjaci. 


Ipak, istraživanja pokazuju da folna kiselina može da učini i više od sprečavanja defekata neuronske cevi. Konzumacija hrane obogaćene folnom kiselinom bila je povezana i sa smanjenjem urođenih srčanih mana za 11 posto, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Circulation. Druga studija pokazuje da odgovarajući nivoi folne kiseline mogu čak smanjiti rizik i od dobijanja gojaznog deteta.


Folna kiselina - svakodnevna navika


Iako stručnjaci naglašavaju da svaka žena koja može da zatrudni treba da uzima folnu kiselinu, približno 22 odsto žena između 12 i 49 godina nema dovoljno folne kiseline u telu koja bi sprečila defekte nervne cevi, pokazalo je istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zato, ne samo da je važno unositi dovoljno folne kiseline pre trudnoće, već bi je trebalo uzimati i tokom čitave trudnoće, kako zbog svog zdravlja, tako i zbog podrške rasta i razvoja vaše bebe.


Za razliku od vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K) koji se lako skladište u telu, folna kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, pa je morate unositi svakodnevno kako biste bili sigurni da ćete je uvek imati dovoljno. 


Koliko folne kiseline vam je potrebno?


Određeni standard iznosi 400 mikrograma (mcg) folne kiseline na dan, pre nego što zatrudnite. Tokom trudnoće, ženama je potrebno 600 mcg, a ako doje 500 mcg. Ipak, ova brojka varira od zemlje do zemlje!


Naravno, neke žene će morati da uzimaju i mnogo veće doze, ali to uvek treba raditi pod nadzorom lekara i u dogovoru sa njim, a nakon proučavanja tog konkretnog slučaja. 


Folna kiselina se nalazi i u mnogim namirnicama kao što su lisnato zeleno povrće, citrusi, orasi, semenke, pasulj, hleb i određene žitarice. Dobra vest je da nikada ne možete da unesete previše folne kiseline, bez obzira na to koliko hrane bogate folnom kiselinom jedete u kombinaciji sa suplementima folne kiseline.
Srodni tekstovi:


Aparati za kavu na Balkanu rade punom parom

Aparati za kavu na kapsule omogućili su milijunima ljubitelja ovog pića širom svijeta da uživ...

Detaljnije

Zdrava trudnoća, sretno dijete! Vodič kroz vitalne vitamine i minerale!

Zdrava trudnoća temelj je za zdravo dijete, a ključan čimbenik održavanja zdrave trudnoće je praviln...

Detaljnije

Blefaroplastika - estetska operacija kapaka

Estetska kirurgija više nije tabu tema, korekcije nisu dostupne samo bogatim klijentima, sve ...

Detaljnije

Sve što trebate znati o kapsulama za kavu

Za sve ljubitelje ovog toplog napitka nikada dosta priče o blagodatima i zanimljivostima na ovu temu...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS