Puzzle kao idealan način za učenje kroz igru


Djeca Djeca


Slagalice ili puzzle su desetljećima (ako ne i stoljećima) jedne od najprodavanijih igračaka na svijetu. Zapravo, oni su poveznica između igračaka, obrazovnih alata i hobija. Slagalice su najčešći hobi odraslih, a djeci jedna od najkorisnijih i najomiljenijih igračaka. 

Djeca kroz igru otkrivaju svijet i uče, stoga su igračke ujedno i medij kroz koji će stjecati nove vještine i educirati se. Već od najranijeg djetinjstva, kada prestane opasnost da dijete proguta dio ili se ozlijedi, pedijatri preporučuju uvođenje slagalica u svakodnevnu rutinu igre.

Ove se igračke prvenstveno dijele prema dobi za koju su namijenjene, a stalni razvoj industrije dječjih igračaka svake godine iznjedri poneki inovativni dizajn koji će dodatno potaknuti razvoj djece određene dobi.

Igračke namijenjene svim uzrastima

Prve puzzle možete kupiti djetetu već kao poklon za prvi rođendan. Kada su namijenjene ovako "malom" uzrastu, imaju i do 12 dijelova, koji su dovoljno veliki da ih dijete ne može staviti u usta i nemaju oštre rubove, pa se beba neće ozlijediti. Najčešće šarene i u osnovnim oblicima poput kruga, kvadrata ili trokuta, ove slagalice pomoći će djetetu da razumije koncept oblika i logično zaključivanje.

S razvojem novih vještina, slagalica će dijete pratiti i izazivati ga svojom složenošću i težinom. Za starije uzraste povećava se broj dijelova i usložnjavaju motivi. Bilo da se radi o omiljenim likovima iz crtića ili jednostavnijim prirodnim motivima, poput krajolika, dijete će naučiti svladavati intelektualne izazove. 

Osim toga, slagalice se često preporučuju kao igračke koje razvijaju finu motoriku i kontrolu oko-ruka. U predškolskoj dobi djeca se mogu upoznati s osnovnim geografskim, matematičkim ili fizikalnim pojmovima putem slagalica. Na taj način, kroz igru i prevladavanje problema, što je djeci prirodan instinkt, bježe i lakše će upoznavati svijet oko sebe.

Slagalice se nikada ne prestaju razvijati

Osnovna asocijacija na slagalicu su komadići kartona nepravilnog oblika. Međutim, danas na tržištu možete pronaći ove igračke izrađene od različitih materijala. Tako su slagalice za uzrast od prve do dvije godine izrađene od spužvastih materijala, a one za stariju dob dolaze u plastificiranom ili kartonskom obliku. Kad je riječ o materijalima, roditeljima je najvažnije da su sigurni za korištenje, neotrovni, ali i dovoljno izdržljivi da izdrže čestu upotrebu.

Uostalom, industrija dječjih igračaka neprestano donosi nove verzije starih načela. Tako se danas u bolje opremljenim trgovinama mogu pronaći 3D puzzle, najčešće u obliku građevine ili pejzaža, uz koje djeca razvijaju percepciju u prostoru i vještinu strpljenja. Također, vječno popularna Rubikova kocka dobiva modernije nasljednike u slagalicama raznih oblika koje dijete treba slagati po principu oblika, forme ili teksture. 

U skupinu vrlo popularnih puzzlii mogu se uvrstiti i mozgalice koje izazivaju dijete da otkrije način na koji rade i riješi logički problem pomičući dijelove po određenom principu.

Ovako osmišljene slagalice lako će od edukativnog alata postati dječji hobi kojemu će se stalno vraćati i otkrivati nove načine zabave.

Srodni tekstovi:


Beauty saveti za pravilno ulepšavanje lica

Estetska hirurgija nudi rešenje za gotovo svaki problem! Uz to, nude se i brojni ne-hirur&sca...

Detaljnije

Šta nudi najbolja očna klinika?

U očnoj klinici rade stručni liječnici koji imaju iskustva u liječenju različitih problema sa očima....

Detaljnije

Ovo su najoriginalniji božićni darovi za sve dame u vašem životu

Blagdani su vrijeme kada svim našim najdražima želimo pokazati koliko nam znače. Obično to či...

Detaljnije

Sve što trebate znati o kapsulama za kavu

Za sve ljubitelje ovog toplog napitka nikada dosta priče o blagodatima i zanimljivostima na ovu temu...

Detaljnije
Copyright © 2021 Frendice. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS